Referate
msgbartop
Cu noi totul e mai simplu…..
msgbarbottom

Batagul-opera epica

Titlu:Baltagul-opera epica
Trimis de:Anonim
Previzualizare:(doar prima pagina)

Mihail Sadoveanu este unul dintre marii clasici ai literaturii romane. Cunoscutul prozator este autorul romanului ,,Baltagul”, aparut in 1930. Aceasta este o opera in proza, de mare intindere, cu o actiune complexa si complicata, ce apartine genului epic, in care autorul isi exprima ideile, gandurile si sentimentele in mod indirect, prin intermediul naratorului, al personajelor si al actiunii.
Modul de expunere predominant este naratiunea, care se imbina cu descrierea, dialogul, dar si monologul, motiv pentru care, actiunea se poate relata pe momentele subiectului litear. Creatia este structurata pe 16 capitole.
In expozitiune este prezentata Victoria Lipan, care sta si se gandeste la sotul ei, Nechifor Lipan.
Din intriga aflam ca munteanul a plecat pentru a cumpara niste oi si nu s-a mai intors, iar nevasta sa este ingrijorata deoarece il crede mort.
Desfasurarea actiunii o prezinta pe romanca in cautarea sotului sau, insotita de fiul lor, Gheorghita. Acestia parcurg acelasi drum pe care a mers si Nechifor Lipan si dau de urma trupului neinsufletit al munteanului, dar si de cei ce l-au ucis.
In punctual culminant, Vitoria Lipan reuseste sa dovedeasca vinovatia criminalilor.
Din deznodamant aflam ca munteanca este impacata cu idea mortii sotului sau si isi face planuri de viitor.
In aceasta opera, descrierea are rolul de a prezenta locul desfasurarii actiunii si personajele, iar dialogul dinamizeaza actiunea si reprezinta un mijloc indirect de a caracteriza personajele.
Personajele din creatie sunt in numar foarte mare. Ele se impart in personaje principale (Vitoria Lipan ca personaj exponential si Nechifor Lipan ca personaj absent), secundare (Gheorghita), episodice (Minodora Lipan, preotul Danila, baba Maranda, negustorul si hangiul David, ceilalti hangii si sotiile acestora, Calistrat Bogza, Ilie Cutui, functionarii de la prefectura din Piatra si cei din Dorna, dar si mos Pricop si sotia sa).
<---restul trebuie descarcat--->
Da nota:1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars6 Stars7 Stars8 Stars9 Stars10 Stars (18 votes, average: 6.33 out of 10)
Loading ... Loading ...
Download BaltagulLeave a Comment